Sunday, September 2, 2007

Tourbillons Chocolat

Ingrediente pentru aluatul de briose

225g faina T55 sau T65

225g faina T45

15g drojdie proaspata sau 1,5 drojdie uscata

1 lingurita sare

60g zahar

1 ou (temperatura camerei)

200g lapte (caldut)

75g unt

Ingredientele pentru pasta de ciocolata

45g albus de ou (aproapea 1 ou jumate)

30g faina T45

60gr zahar

120 ml lapte

28-30g cacao in pudra fara zahar

15g unt

Pregatim pasta de ciocolata, intr-un vas amestecam toate ingredientele in afara de unt, punem vasul pe bain-marie, amestecati din cind in cind dar faceti atentie sa nu se formeze cocoloase, cind crema sa ingrosat dam vasul deoparte ca sa se raceasca crema, in crema racita puneti untul, amestecati bine, ca sa va iasa o placa de ciocolata se face in felul urmator.



Intr-o tava umezita putin cu apa puneti foia de plastic peste ea cu ajutorul unei lingure punem aceasta crema (racita) se intinde frumos si cit de cit uniform se poate pune la frigider sau se poate tine citeva ore la congelator inainte de a o aseza pe aluat, va fi mult mai usor sa o desprindem de folia de plastic.



Intr-un bol punem toate ingredientele pentru aluatul de briose, in afara de unt, daca doriti puteti sa faceti maiaua separat.
Dupa ce aluatul a fost bine framintat (pina cind se desprinde usor de mina) il lasam sa creasca pentru 1 :30h-2h volumul aluatului trebuie sa se dubleze o data si jumate.



Intindem un dreptunghi de 40x 25cm pe mijloc asezam placa de ciocolata, atentie in partea deasupra si in partea de jos trebuie sa aveti 2cm liberi




Luam jumatatea de aluat din partea stinga si o punem peste " placa de ciocolata "


Apoi luam aluatul din partea dreapta si o punem peste aluat.



Aluatul din pozitia de drepti il intoarcem si il culcam, atunci cind veti intinde aluatul se va forma un dreptunghi.Il intindem din nou, un dreptunghi de 50x20cm.



Pliatil din nou, aducem extermitatile inspre mijloc dar lasam o distanta pe mijloc de 2 cm.


Apoi o pliem ca pe o carte



Ultima operatie o repetati de doua ori. Apoi il rulam ca pe o rulada si incepem sa taiem bucati de 2,5-3 cm le asezam in tava unde am pus o foaie de copt se lasa 5 cm spatiu intre ele.
Puneti tava in cuptor fara sa il aprindeti lasati doar lumina aprinsa pentru 45 minute.
Dupa 45 minute scoateti tava si preincalziti cuptorul la Th6 (180C) ungeti spiralele cu ou batut amestecat cu un pic de lapte.
Bagati tava in cuptor si lasati spiralele 15 minute in cuptor, trebuie sa fie rumenite (nu arse)



sursa: Le Petrin

1 comment:

laura said...

Cristina, astea-s mortaleeee! :)))
Trebuie sa-mi fac timp sa le incerc!

Pupici pentru toate retetele super-faine! :)