Sunday, March 9, 2008

Samosa






pentru aluat

450gr faina de tip 45sau de tip 65
3 linguri de semoule fina (facultativ)

4 linguri de unt sau de ghee
sare, piper, cumin seminte
230ml apa calduta (depinde de faina pe care o aveti)

2 lingurite sare

Amestecati toate ingredientele uscate, puteti sa adaugati curcuma si boia dulce daca vreti sa colorati putin aluatul incontinuare punem untul moale(dar nu foarte moale) amestecim bine, turnati apa un pic cite un pic (nu toata) rezervati un pic pentru final daca va fi nevoie, depinde de tipul de faina.
Acoperiti aluatul si lasatil deoparte pina preparati umplutura Pentru umplutura aveti nevoie de imaginatie fiecare dupa cum doreste, eu va dau o reteta de umplutura cu cartofi dar se poate adauga si ceva carnita.

umplutura cu cartofi

250gr cartofi (2 buc)

70gr mazare congelata
1 lingura ulei
citeva frunze de curry
1 ceapa mica
1 catel de usturoi
1 cm radacina de gingembre sau 1/2 lingurita pudra

condimete: 1/2 lingurita garam marsala, 1/2 lingurita coriandru in pudra, 1/2 lingurita cumin , 1/4 lingurita curcuma, piper
pentru un pic de aciditate puneti 1/2 d'achum ( pudra de mango uscat ) sau sucul de la o lamaie, catieva frunze de coriandru.

Cartofi se pun la fiert cu tot cu coaja, atentie nu trebuie sa fie flescaiti, se curata de coaja si se vor taia cubulete, boabele de mazare se vor fierbe 5-7 minute.

Intr-o tigaie punem uleiul si frunzele de coriandru oe care le prajim/ dinstuim un pic apoi adaugam ceapa tocata marunt, usturoiul( pe care il facem pireu impreuna cu ghimbir) ardeiul si el tocat. Intr-un bol amestecati toate condimentele apoi adaugati peste ceapa si usturoiul din tigaie, lasati sa se prajeasca un minut.

Adaugati cartofi , mazarea si 2-3 linguri de apa si sucul de la lamaie (facultativ), amestecati dar cu atentie ca sa nu se formeze pireu.

Eu am luat cite o biluta din aluat, am intins-o, am pus la un capat umplutura si apoi tot am pliat-o pina am realizat un triunghi.

Le-am prajit in fripteuse, se scot pe servetel, se pot servi cu o salata .

3 comments:

Lore said...

Imi plac mult genul acesta de retete! Poti te rog sa-mi spui mai multe despre semoule?

Cristina said...

Lore, semoule este un sortiment de faina dar macinata mai mare(asta este ce stiu eu despre semoule), daca nu faci atentie o poti confunda cu grisul, pe pachet trebuie sa scrie semoule, sa sti ca eu nu am folosit-o, nu stiu daca ai incercat sa faci Empanadas, daca da atunci pot sa iti spun ca sint la fel de gustoase.

Lore said...

Merci mult pt info!