Sundae este un desert realizat din inghetata, creme chantily, sos si crumble, eu sint fan Ricardo imi plac retetele lui.
Am facut trei feluri de sandaes; cu capsuni, cu lamaie si cu crema de zahar imi ramine de facut sandaes foret noire. Retele sint luate din revista lui Ricardo
Am sa incep cu
Biscuiti crumble.
125ml (1/2 cana) pudra de biscuiti Graham
60ml (1/4 cana) faina
60ml (1/4 cana) fulgi de ovaz
60ml (1/4 cana) casonada
60ml (1/4 cana) unt topit
Preincalziti cuptorul la 180C/350F
Tava de biscuiti o tapetati cu hartie de copt
Amestecati toate ingredientele de mai sus.
Luati cu o lingura din compozitie apoi cu mina formati biscuiti, asezati biscuti frumos pe tava si coaceti 10 minute.
Dupa ce sau copt lasati sa se raceasca se pot pastra intr-un recipient inchis ermetic. Acesti biscuiti se sfarama cu mina/ robotul culinar/ sucitorul si se pune pe crema chantily .Crema Chantily
180ml (3/4 cana) crema 35% (frisca)
30ml (2 linguri) zahar
2,5 ml(1/2 lingurita) esenta de vanilie
Intr-un bol bateti bine frisca cu zaharul si adaugati esenta de vanilie pina cind se intareste frisca.
Pina cind pregatiti sosul ,pastrati crema chantily la frigider.
Si acuma am sa incep cu:
Sandaes de capsuni
750ml (3 cani) capsuni proaspete si dulci taiate in patru
60ml(1/4 cana) zahar
30ml (2 linguri ) apa
5 ml (1 lingurita) amidon
Intr-un robot de bucatarie puneti 1 cana capsuni, zaharul, apa si amidonul, amestecati totul pina devine un pireu.
Acest pireu il turnati intr-o cratita si il lasati sa dea un clocot, atentie nu lasati prea mult altfel se ingroasa prea tare.
Cind a dat un clocot adaugati si restu de capsuni si mai lasati pe foc 1 minut.
Varsati totul intr-un bol si lasati sa se raceasca apoi il puneti in frigider.
Montarea
Intr-o cupa destul de marisoara se pune trei bule de inghetata de vanilie, peste turnati garnitura de capsuni (sosul) cu ajutorul unei pungi unde ati pus un varf pentru decorare puneti crema chantily peste garnitura de capsuni iar la final sfarimati cu mina biscuiti (crumble)
Pofta Buna!
Sundaes de lamaie
250ml(1 cana) zahar
5ml (1 lingurita) amidon
2 oua
125 ml (1/2) suc de lamaie
30ml (2 linguri) unt topit
Intr-o cratita amestecati amidonul cu zaharul.
Adaugati ouale, sucul de lamaie si untul, amestecati bine.
Lasati sa dea un clocot bun apoi il turnati intr-un bol si il lasati sa se raceasca dupa care il puneti in frigider.
Montarea
Intr-o cupa puneti 3 bule de inghetata de vanilie, turnati sosul de lamaie, apoi crema chantily si la final sfaramati un crumble cu mina.
Eu am incercat sa o seversc cu zmeura pe linga sosul de lamaie si este excelenta.
Sundaes cu crema de zahar.
Pailles aux pacane (aluat de foietaj cu nuci pacane)
8 jumatati de pacane
30ml(2 linguri) casonada
Un varf de cutit scortisoara
115g aluat de foietaj (aluat frantuzesc)
15ml (1 lingura) unt topit
Preincalziti cuptorul la 200C/400F
Luati o tava pentru biscuiti si o tapetati cu hartie de copt
Intr-un bol amestecati nucile (pacanele macinate eu le-am taiat cu cutitul) casonada si scortisoara.
Pudrati masa de lucru cu un pic de faina si incepeti sa intindeti aluatul (eu l-am cumparat nu l-am facut acasa) 25x10cm, ungeti suprafata cu unt si apoi presarati cu compozitia nuci/casonada/scortisoara.
Eu am adus partea de jos a aluatului peste partea de sus apoi am taiat fasi, le-am luat cite una si le-am rasucit.
Le asezam frumos in tava si le coacem 15 minute (chiar atit am avut nevoie) sau pina cind sau maronit.
Se scoate tava din cuptor si se lasa la racit.
Sos de zahar
180ml (3/4 cana) casonada
15ml (1lingura) faina
30ml (2 linguri) unt
1 ou
180ml (3/4 cana) lapte caldutz
Intr-o craticioara amestecati casonada cu faina.
Adaugati untul si oul, amestecatile bine.
Usor turnati laptele si puneti compozitia pe foc pina da un clocot nu mai mult pentru ca altfel se va ingrosa.
Se toarna intr-un bol se lasa sa se raceasca apoi il punem la frigider pina cind ne apucam de montarea desertului.
Montarea
Intr-un castronel punem 2-3 bule de inghetata de vanilie peste turnam sosul de zahar, facem un mot de crema chantily apoi infingem betisoarele cu pacane. (eu aici nu am mai pus crema chantily)
No comments:
Post a Comment