reteta by Gabi Cara
pozele sint ale mele
INGREDIENTE ALUAT
- 1kg faina (folosesc DOBROGEA pentru cozonac) (faina normala)
- 50g drojdie (pachetel galben BUDAFOK)
- 250g zahar
- 500ml lapte de 3,5% grasime - uneori mai adaug inca doua-trei linguri, daca simt ca alualtul este prea vartos, ideal este sa fie spre moale
- 200g grasime, ulei si unt topit (doar unt)
- 5 galbenusuri
- 1 lingurita rasa de sare
- arome - coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie, fiecare dupa gust
UMPLUTURI
- crema de mac, din mac macinat, fiert in lapte cu zahar si vanilie
- sau rahat
- sau nuca
- sau...ce va place
PREPARARE
- intr-un castron mai mare cern restul de faina, de doua ori, asa, ca sa fie faina mai pufoasa
incalzesc laptele in care dizolv zaharul si vanilia. (asta am facut)
- MAIAUA, draga de ea, o fac din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte. (eu am amestecat drojdia cu zahar+faina+lapte caldut)
-galbenusurile le frec cu sare, coaja de lamaie si portocala.
- adaug maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile frecate de mama focului.
- amestec cu mana(eu am facut tot la robot) si incep sa framant usurel, ajutandu-ma de grasimea care trebuie sa fie calduta.
- pe masura ce aluatul se leaga, inmoi mana in grasime, nu o torn in aluat, pana ce o incorporez pe toata.
- framant bine, vreme de 30 minute, impaturind aluatul, laundu-l la pumni si cand se supara, il iau in mana si apoi il trantesc de castron, pana ii trece.
- acopar castronul cu un servet si il pun la crescut, in loc cald si ferit de curent, cam o ora si jumatate.
NU am framintat atit de puternic l-am lasat pe KA sa isi faca treaba si a facut-o bine.
E VREMEA SA-I MODELEZ
- iau aluatul crescut si il impart in doua pentru cei doi cozonaci
- mai impart fiecare jumatate iar in doua
- intind doua foi pe o pelicula fina de ulei
-le pun umplutura si ii rulez
- apoi impletesc cate doua
- ii mai las in tavi la crescut, vreme de 40 minute
- ii ung cu galbenus de ou amestecat cu lapte, sa le dau o fata faina
- ii mai presar cu zahar, mac sau susan
AMU', HAI LA CUPTOR
- ii coc in tavi tapetate cu hartie de copt unsa cu unt, la 180 C, cam 40-45 minute. (la prima tura am dat 180C si nu a fost ok adica a fost focu prea puternic, la adoua tura am pus la 160C si asa a fost mult mai bine)
Din acelasi aluat am facut si pasca. Extraordinara reteta !
.
No comments:
Post a Comment