Thursday, July 28, 2011

Pancakes din faina de alac


  • 1 albus de ou
  • 2 linguri pline cu varf de faina de alac
  • un sfert lingurita bicarbonat de sodium
  • 125 ml lapte batut 0,25%mg (compozitia trebuie sa fie groasa ca o smintina dar nu o smintina unde sta lingura bat in ea, smintina un pic mai curgatoare)

Se bate albusul, adaugam faina, bicarbonatul si laptele batut, se amesteca bine cu un tel.
Tigaia de clatite va fi incinsa si unsa usor cu un pic de ulei de masline, foarte putin.
Din compozitia de mai sus se poate face doua pancake-uri marime medie sau una mare.
Se toarna din compozitie in tigaie si cind va face basici se intoarce cu ajutorul unei palete.
Se serveste cu gem din fructe si fructoza, citeva fructe proaspete si putin sirop de agave, alaturi o cafea cu putin lapte spumos si putina cacao (asa am servit eu dar fiecare pune ce isi doreste)

Tuesday, July 19, 2011

Oua umplute cu jambon


  • 12 oua
  • 150 gr jambon de pui sau curcan
  • 1 1/2 lingura de mustar
  • 3 lg de smintina 18%
  • 1 gogosar/ardei rosu
  • 4-5 castraveti murati ( fara zahar)
  • 300 ml smintina 5%

Oualele se pun la fiert, dupa ce au fiert le curatam de coaja apoi se vor taia pe jumate, scoatem galbenusele.
Am luat 8 jumatati de galbenus pe acestea le-am strivit apoi am adaugat 1é2 lingura mustar la final am pus smintina % si am amestecat bine pina sa format un sos.
Jambonul, ardeiul, castraveti taiati cubulete, cu un blender se mixeaza galbenusele peste se pun ingredientele taiate cubulete, mustarul, smintina, totul se amesteca usor.
Incepem sa umplem jumatatile de albus de ou, asezate frumos pe un platou la final se toarna sosul.

Rulada de mozzarella cu somon afumat si busuioc


  • 500 gr mozzarella ( nu cea in zer)
  • 200gr somon afumat ( fara zahar)
  • citeva frunze de busuioc

Bucata de mozzarella se pune in apa si se lasa la fiert pina da doua clocote, apoi punem mozzarela pe masa si incepem sa o intindem frumos cu suctitorul, forma sa fie cit se poate de patrata.
Deasupra asezam feliile de somon si peste frunzele de busuioc, se ruleaza, apoi rulam rulada inr-o folie de plastic, lasam la frigider citeva ore ( eu am lasat-o pina a doua zi) se taie rondele, asezate frumos pe un platou simplu sau decorat cu citeva frunze de salata, gata de party.

Rosii si ardei umpluti cu brinza


  • 12 rosii marime medii
  • 2 ardei dulci lunguieti si cu coaja subtire
  • 500gr brinza de vaci
  • 150g telemea
  • 400 gr smintina 18%
  • 1 legatura ceapa verde
  • 1 legatura marar

Rosiile si ardei se vor spala apoi la fiecare rosie taiem un capacel, se vor scoate simburi din rosi, golim interiorul, ardeiul il taiem pe lungime.
Ceapa se curata si se toaca marunt, telemeaua se da pe razatoarea mic, mararul se va toca.
Toate ingredientele( in afara de rosii si ardei)le amestecam frumos, apoi cu ajutorul uni sprit de patiserie se umple rosile si ardei. Se poate decora cu citeva frunze de patrunjel.

Gogosi din naut


  • 300gr naut ( uscat sau la conserva)
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • patrunjel
  • coriandru
  • 1 ardei iute ( nu am pus)
  • ghimbir proaspat ( eu am pus pudra)
  • 2 oua
  • 3 lg faina de naut
  • 3 lg iaurt natur sau de soia
  • 2 lingurite bicarbonat ( praf de copt)
  • sare si piper
Nautul se pune in apa 24h
Nautul si restul ingredientelor se pun in robotul culinar si se amesteca foarte bine.
Avem nevoie de o tigaie de teflon ca sa nu folositi mult ulei de masline, se ia cu lingura din compozitie si se pune in tigaie, se prajeste pe ambele parti.
Se scot pe farfurie se servesc calde cu sos de rosi (rosii, busuioc, ulei de masline, sare, piper) si salata.

Chiftele cu sos grecesc de vinete



ingrediente pt chiftele
  • 400 gr carne macinata de pui/curcan
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 4 felii de jambon degresat taiat cubulete mici ( nu am folosit)
  • 20 gr tarate
  • 4 lg pasta de rosii fara zahar
  • 1 ou
  • 2 lg busuioc proaspat sau uscat
  • ulei de masline
  • sare si piper

ingrediente pentru sosul grecesc de vinete

  • 1 vinata mare
  • 150 gr iaurt grecesc, iaurt gras
  • 1 lingurita de cumin prajit
  • 1 lingurita busuioc
  • sare si piper dupa gust

Ceapa cu jambonul se dinstuiesc un pic apoi se lasa la racit dar nu in grasime.
Cuptorul se preincalzeste 200C
Se amesteca toate ingredientele pentru chiftele, pe o tava de biscuiti se pune hartie de copt, cu ajutporul unei lingure speciala pentru inghetata, se formeaza chiftelele care sint asezate pe tava.
Chiftelele se dau la cuptor pentru 15 minute la jumatate de timp se intorc.
Sosul, se coace vinata apoi se curata si se lasa la racit si sa iasa sucul din ea, dupa ce sa racit am taiat vinata cubulete, nu am vrut sa iasa un pireu.
La final se amesteca cu toate celelante ingrediente.
Sosul se aseaza linga chiftelute si se poate servi o salata.

Bruchetta



  • 1 vinata marime medie
  • ulei de masline
  • usturoi
  • busuioc
  • slaninuta nu foarte grasa si cu carnita (bacon)
  • mozzarella

Vinata spalata, de curatat o curatam doar in partile laterale, apoi vinata sa taie pe lungime groasa de 1cm.
Feliile se aseaza pe tava deasupra le ungem cu urmatoarea pasta ( ulei de masline, busuioc, usturoi, sare si piper) cuptorul se seteaza pe gril, tava cu feliile de vinete se pune in cuptor pentru 5-7 minute
Cit timp vinetele sint in cuptor se taie feliutele de slaninuta.
Slaninuta se aseaza pe vinete, deasupra punem mozzarella, din nou la cuptor, se lasa pina brinza sa topit.

Peste la cuptor si cascaval


  • 1 kg file de peste alb
  • 3 lg ulei de masline
  • 1 lg faina de naut
  • 300 ml apa
  • 200 gr cascaval

Fileul de peste se spala si se pune la fiert in apa cu sare, 1- 2 clocote, se scoate fileul pe farfurie si se lasa la racit.
Pregatim sosul, uleiul, faina de naut, sarea, piperul se pune la fiert pina se ingroasa ( se face ca un sos)
Intr-o tavita se aseaza feliile de peste, peste se toarna sosul, deasupra se pune cascavalul.
Cuptorul se seteaza pe grill se da la cuptor si se lasa pina se coloreaza brinza

Salata de conopida cu iaurt si castravete


  • 1 conopida mica
  • 200 ml iaurt ( eu am folosit 0%, recomand iaurt gras)
  • marar
  • usturoi
  • sare
  • piper
  • boia
  • chimion
  • 1castravete

Conopida se spala si se taie buchetele de conopida, castravetele il spalam cine doreste il poate lasa cu coaja, apoi se taie felii.
Iaurtul se amesteca cu restul de ingrediente, acest sos se toarna peste buchetele de conopida care au fost asezate intr-un bol. Se poate servi imediat sau se poate lasa un pic.

Somon cu crusta de rosii deshidratate


  • 6 bucati de somon stropit cu suc de lamaie condimentat cu sare si piper ( eu nu am facut asa)
  • 3 lg patrunjel proaspat/uscat
  • 2 catei de usturoi
  • 20 gr rosii deshidratate in ulei ( nu am avut in ulei)
  • 2 lg parmesan
  • 20 gr unt moale ( se poate pune ulei de masline)

Eu am pus toate ingredientele intr-un robot culinar, am mixat totul dar am facut atentie sa nu se faca pireu. Cu alta ocazie am taiat totul cubulete si nu m-am mai folosit de mixer.
Am uns somonul deasupra, bucatile le-am asezat in tava, cuptorul preincalzit 200C, la cuptor 15 minute.

Chipsuri din faina de naut



  • 3 lg faina de naut
  • 1/2 lingurita ulei de masline
  • 4-5 lg apa

Se amesteca ingredientele, daca se formeaza cocoloase le spargem cu mixerul
Se coc in tigaie de teflon, veti avea nevoie si de o paleta de silicon ( dar puteti face improvizati)
Tigaia se incinge un pic, apoi se unge cu un pic de ulei, cu o lingura turnam compozitia, 1 lingura este suficient, cu dosul linguri intindem compozitia.
Apoi cu paleta tot intoarcem chipsul si il presam cu paleta, prin presare devine mai subtire si se usuca mai bine, am incercat sa fac compozitia mai lichida dar nu functioneaza.
Se pot pune tot felul de condimente sau seminte.

Cartofi prajiti


  • 125 gr faina de naut
  • 1 lg ulei de masline
  • 500 ml apa
  • sare, piper

Apa se pune la fiert cu sarea si piperul, faina de naut, se amesteca energic pentru a nu forma cocoloase, daca aveti cocoloase folositiva de un mixer cu lamele.
Intr-o tava se pune folie de plastic, mamaliga de naut se toarna in tava si se lasa la racit, dupa ce sa racit se rastoarna cu grija pe un fund de lemn acolo taiem bucatele de "cartofi" asa cum dorim noi (depinde de grosimea pe care o doriti)
Se prajesc in ulei de masline sau coapte la cuptor.

Bagels New Yorkais





  • 300 gr faina integrala T150
  • 50 gr tarate de ovaz
  • 2 albusuri
  • 2 lg fructoza
  • 1 pliculet drojdie
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1/2 lingurita sare
  • 200 ml apa calduta
  • seminte : mac, susan, migella

Amestecati faina + taratele+sarea
Amestecati 1 albus+ fructoza+ uleiul de masline+ drojdia + apa calduta

Cele doua compoziti le amestecam si se incepe framintatul, daca aluatul se lipeste se mai adauga un pic de faina.
Se acopera vasul cu un servet de bucatarie si se lasa la crescut 15 minute.
Aluatul se imparte in 6 parti, fiecare bucata se ruleaza nu foarte subtiri apoi capetele se unesc formindu-se un cerc, se vor aseza pe tava si se lasa 1h la crescut.
Intr-o oala punem apa la fiert si un pic de sare cind apa clocoteste vom pune cite un bagel in apa si lasi 30secunde pentru fiecare parte .
Cind le scoateti din apa se vor aseza din nou in tava, deasupra se unge cu albusul un pic batut deasupra punem semintele pe care le dorim

La galette de rois





ingrediente pentru aluat
  • 200gr faina integrala T150
  • 50 gr tarate
  • 200 ml crema de soia sau smintina lejera ( eu am pus iaurt 0%)
  • 2 lg apa rece
  • un pic de sare

ingrediente pentru umplutura
  • 150 gr pudra de migdale
  • 50 gr fructoza
  • 90 gr pireu de mere sau pere ( fara zahar, daca aveti in casa mere sau pere puteti sa le dati pe razatoare)

Se amesteca toate ingredientele pentru aluat, se framinta, aveti nevoie de o tava pentru tarte de diametru 24cm, aluatul se impoarte 2/3 si 1/3
Bucata cea mare se intinde cu sucitorul, ne vom ajuta un pic cu faina integrala altfel aluatul se lipeste, se aseaza in tava.
Amestecam ingredientele pentru umplutura, se toarna compozitia peste aluatul din tava, bucata mica de aluat se intinde si ea si se va aseza deasupra, marginile se vor uni.
La final 1 albus se amesteca cu 1 lg de sirop de agave + 1 lg lapte de soia, cu acest lichide ungem tarta pe deasupra.
Cuptorul preincalzit la 200C se tine 35 min.

Chec din cartofi dulci


  • 2 cartofi dulci
  • 150 gr pudra de migdale
  • 2 lg faina T150 sau faina Spelt ( nu stiu traducerea in romaneste)
  • 150 ml lapte de soia sau de migdale
  • 5 lg fructoza sau sirop de agave
  • scortisoara, condimente care se pun la turta dulce, ghimbir

Cartofi se vor curata de coaja se spala si se vor taia cuburi asa se vor fierbe mai repede, punem cuburile de cartofi dulci la fiert, cind au fiert se scurge apa si apoi se vor sparge cu furculita pina devine un "pireu"
Cartofi raciti se vor amesteca cu faina de migdale, faina T150/ sau spelt, fructoza si condimentele, la final adaugam laptele, amestecati bine.
Cuptorul se preincalzeste 200C
Compozitia se toarna intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt sau unsa cu un pic de ulei.
La cuptor se va tine 35-40 minute, checul trebuie lasat sa se raceasca bine, seamana ca o budinca, foarte delicioasa se poate servi cu gem Montignac sau cu sirop de fructe facut in casa, sirop de agave.

Para cu ciocolata


  • 2 pere
  • 350 ml apa
  • 3 lg fructoza
  • 70 gr ciocolata 85%

Perele se vor spala apoi le curatam de coaja, se pune perele in apa cu fructoza si se da citeva clocote.
Perele se scot din siropul respectiv si se aseaza in boluri, ciocolata am topit-o in microunde peste am turnat 1-2 linguri din siropul in care au fiert perele, am amestecat bine, acest sos l-am turnat peste pere, apoi se da la frigider 15-25 minute.

Desert simplu cu prune



  • 3 prune
  • 1 lg frucroza
  • 1 lg pudra de migdale

Prunele se vor spala, se scoate simburi dupa care se taie felii ( mai groase) aceste felii le asezam in b0luri de ceramica care merg la cuptor.
Deasupa se pune amestecul de fructoza si migdale, cuptorul sa fie programat pentru grill se lasa 5-8 minute.

Thursday, July 14, 2011

Crema de ciocolata si cafea


  • 300ml lapte
  • 20 gr fructoza
  • 3 linguri cafea instant decofeinizata
  • 3 foi gelatina
  • 400gr ciocolata 70%
  • 200 ml frisca
  • 200 ml frisca pt decor
Gelatina se pune la inmuiat in apa 10 minute.
Laptele, fructoza, cafeaua se pun la fiert cind a inceput sa clocoteasca se pune ciocolata, apoi se adauga gelatina, totul se amesteca bine.
Frisca se bate cind aceasta crema sa racit ca sa o putem amesteca cu ea, crema se aseza frumusel in pahare ( la mine au fost de 250ml dar am lasat doua degete pentru decor) si se da la frigider 3h.
Dupa 3h se decoreaza cu restul de frisca si poate pudra cacao, eu am pus un graunte de cafea dat prin ciocolata.

Tort Foret Noire



Blatul
  • 6 oua
  • 90 gr fructoza
  • 180 gr faina de migdale
  • 1 plic bicarbonat
  • 50 gr cacao
  • 4 lg apa fiarta

Galbenusele se amesteca cu fructoza si cele 4 linguri de apa fiarta, se adauga cacaoa cernuta se amesteca pina este omogena.
Albusele se bat spuma cu 45gr fructoza se amesteca incet cu galbenusele, faina de migdale cernuta, bicarbonatul. Se amesteca cu mare grija.
Se coace 45 minute la 180C/375F
Se lasa la racit bine, apoi se taie felii ( eu am reusit sa il tai in trei)

Jello
  • 400gr visine congelate/proaspete fara simburi
  • 4 linguri fructoza
  • 12 foi gelatina
  • 500 ml apa

Visinele le-am pus la fiert cu apa si fructoza, gelatina am inmuiat-o in apa 10 minute, dupa 10 minute am pus gelatina peste visine, am amestecat pina sa dizolvat gelatina.
Am luat forma de tort in care am copt blatul si am imbracat pereti cu folie de plastic, am divizat compotul de visine, asezam frumos visinele pe fundul formei si usor turnam siropul, forma de tort am dus-o la congelator pentru 5 minute, peste acest jello am pus o felie de blat, cu ajutorul unei farfuri am intors blatul cu jello deasupra, usor am scos folia de plastic, operatiunea se repeta incaodata.
Daca vreti puteti sa faceti aceiasi operatie si cu ultimul blat mariti un pic cantitatile.

Umplutura
  • 1 L frisca
  • 6 linguri fructoza
  • 1 lingura esenta de vanilie (atentie la ingrediente)

Frisca se bate cu fructoza si esenta de vanilie, atentie doar sa nu se imbrinzeasca frisca daca este prea tare batuta.
Se poate pune un plic de intaritor de frisca dar sa stiti ca la ingrediente am gasit amodon iar la Montignac nu este acceptat amidonul.

Asamblarea.
Pe platou se pune primul blat cu jello si se pune un rind de frisca, al doilea blat cu jello, un al doilea rind de frisca, la final ultimul blat simplu, tortul se imbraca cu frisca, se orneaza cu visine si ciocolata 75%


Supa crema de legume


  • ceapa verde
  • ardei verde
  • gulie
  • brocoli
  • conopida
  • 1 lingura ulei de masline
  • sare si piper

Legumele le-am fiert dar nu am pus apa foarte multa, dupa ce au fiert le-am scurs am pastrat supa de legume, cu ajutorul robotului culinar am transformat legumele in pireu turnind cite un pic din supa de legume atit cit am dorit sa fie de groasa sau subtire.
La final am pus o lingurita smintina(cine doreste)

Clatite umplute cu pui, ciuperci si sos bechamel


  • 6 clatite din faina de naut

Umplutura
  • 1 ceapa
  • 400gr ciuperci
  • 1 piept de pui macinat
  • 156 ml pasta de rosii fara zahar
  • 2 catei de usturoi ( sau pasta de rosii sa aibe usturoi)
  • sare, piper, oregano
  • 100ml apa
Sosul bechamel
  • 1 lingura plina faina de naut
  • 2 linguri ulei de masline
  • apa ( aici cum vreti voi sa fie sosul, mai gros mai lichid)
  • sare si piper

Am inceput cu umplutura, ceapa curatata si taiata cubulete am dinstuit-o in uleiul de masline, ciupercile taiate cubulete le-am pus peste ceapa, usturoiul, pasta de rosii condimentele si apa, am lasat sa fiarba bine carnita.


Dupa ce umplutura a fost gata al lasat-o un pic sa se raceasca, se incepe impachetarea clatitelor, se pune umplutura apoi se ruleaza.


Fiecare clatita umpluta sa aseaza in tava la final pregatim sosul bechamel.
Faina de naut se prajeste un picut in uleiul de masline, apoi se toarna apa si se condimenteaza, se fierbe pina sa ingrosat, daca este apa mult nu va asteptati sa se ingroase foarte tare, faina de naut nu este ca si faina alba.


Sosul se toarna peste clatite deasupra se pun citeva felii de mozzarella.


Tava se da la cuptor, cuptorul setat pe grill, se va lasa pina brinza sa topit si a prins culoare.

Socca



  • 1 clatita din faina de naut
  • 2 oua
  • mozzarella
  • sare si piper

Pun clatita in tigaia in care am pregatit-o, peste sparg cele doua oua si deasupra se pune sare, piper si mozzarella.
Am pus tigaia in cuptor, cuptorul l-am setat pe grill, cind oul si brinza au fost gata atunci am inchis cuptorul.
Se serveste cu salata.

Pizza cu ton


  • 1 conserva de ton in ulei de masline sau apa
  • 125 ml sos de rosii fara zahar dar cu busuioc
  • 1 ceapa micuta
  • oregano
  • masline negre
  • mozzarella fara zer
  • 1 clatita din faina de naut
  • sare si piper

Eu le pun pe toate intr-o oala si le las pe foc cit sa clocoteasca de doua ori, fac asta inspecial daca tonul este in apa si nu in ulei.
Dupa ce am terminat sosul, pun clatita intr-o tigaie(chiar in tigaia in care am facut-o) peste pun sosul de mai sus, apoi citeva rondele de masline negre si la final mozzarella data pe razatoare.
Tigaia intra la cuptor, selectez pentru grill si il las pina mozzarella a prins un pic culoare, se serveste cu salata

Clatite din faina de naut

  • 250 gr faina de naut
  • 500 ml apa
  • sare
  • 1 lingura ulei de masline ( facultativ)

Se amesteca bine ingredientele trebuie sa iasa o pasta asemanatoare cu cea de clatite.


Avem nevoie de o tigaie de teflon, daca nu aveti atunci puteti si ungeti putin tigaia cu ulei de masline, sint gospodine care pun uleiul direct in aluat.


Cu aceast tip de clatita se poate face, pizza, chipsuri (dar aluatul trebuie sa fie mai moale, o sa pun reteta), rulouri umplute cu carnita de pui si sos bechamel (daca fierbeti aceste ingrediente va iese un sos bechamel foarte bun) sau se pot servi cu dulceata.

Taboule aux Quinoa


  • 77 gr quinoa
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 castravete
  • 1 rosie mare sau 2 mijloci
  • 1 legatura ceapa verde

Pentru sos

  • 3-4 linguri suc de lamaie
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1/4 lingurita piper
  • 1/2 lingurita sare

Quinoa se spala doar o data apoi se pune in 250ml si se fierbe 15 minute. Dupa ce a fiert se lasa la racit.
Intre timp ne ocupam de legume, se spala toate legumele, dupa ce am spalat si legatura de patrunjel o lasam sa se zvinte un pic, castravetele sa va taia cubulete, daca are simburi mari ii scoatem, rosia o curatam de simburi si o taiem cubulete.
Ceapa verde se toaca marunt, la fel si patrunjelul, intr-un vas punem toate ingredientele, preparam sosul (amestecind ingredientele sosului) apoi turnati peste legume, se amesteca usor si se lasa la frigider 2h.

Wednesday, July 13, 2011

Chec de somon


  • 600 gr somon proaspat
  • 3 cepe
  • 2 catei de usturoi
  • 4 oua
  • 200 ml crema 15% (smintina)
  • 2 ardei rosii
  • 1 lingura bulion de rosii
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura ceapa ciori (ciboulete)
  • ulei de masline
  • sare si piper

- ceapa si usturoiul se curata se taie cubulete si se arunca in tigaia cu ulei de masline sa se dinstuie dar sa nu prinda culoare
- ardei copti, curatati, taiati cubulete ( mie mi-a placut copti au dat o aroma)
- somonul proaspat curatat de piele, taiat cubulete, pus in robotul culinar, se mai adauga oualele, crema 15%, sare si piper
- compozitia se transfera intr-un bol si se mai adauga, patrunjelul tocat marunt la fel si ceapa ciori, cubuletele de ardei, ceapa si usturoiul dinstuit, bulionul.
- cuptorul se preincalzeste la 180C, se coace la bain-marine, adica tava unde a fost turnata compozitia (nu uitati sa ungeti tava inainte sa puneti compozitia) se pune intr-o alta tava mai mare si unde ati turnat apa rece, apa trebuie sa ajunga la jumatatea tavi in care se afla compozitia.
- se tine la cuptor 40 min. se serveste calda sau rece cu salata sau legume la gril, aburi, eu am servit chec-ul cu o salata de spanac si linte ( linte, spanac, ceapa, lamaie, sare, piper)

Wednesday, July 6, 2011

Inghetata de ciocolata Montignac




  • 5 oua
  • 5 lg fructoza
  • 2 lg cacao
  • 250 ml lapte
  • 250 ml frisca
  • esenta de rom cit vreti voi

Se pune la fiert laptele, cacaoa si esenta de rom, amestecam ca sa nu se faca cocoloase si sa nu se prinda, sa nu va asteptati ca se va ingrosa foarte tare.
Separam oualele, galbenusele le amestecam cu 3linguri de fructoza pina devine o crema galbuie - albicioasa.
Se amesteca budinca impreuna cu galbenusele.
Batem albusurile cu 1 lingura de fructoza, apoi batem frisca cu 1 lingura de fructoza.
Se amesteca toate compozitile impreuna, se pune in caserole de plastic apoi la congelator.