Friday, September 21, 2007

Gateau chocolat coulant

ingredientele
6 oua
70gr faina
180 gr zahar
140gr unt
140 gr ciocolata amara 70% ( eu am pus de lapte)

Se topeste untul cu ciocolata pe bain-marine, dupa ce sa topit ciocolata se ia de pe bain-mari si se adauga faina , zaharul.




-apoi se pun oualele pe rind, dupa fiecare ou se amesteca bine.



- am luat o forma de silicon si am umplut doar 3 forme restu le-am umplut cu apa, asta pentru ca am facut doar 3 porti ( cantitatile de susu sint pentru 5 porti desi cred ca ies sigur 6)




-se da la cuptor 180C pentru 10-12 minute, eu am tinut 14 pentru ca nu era formata cruta deasupra( chiar aici am uitat sa fac poza dar am sa repet reteta si voi face poze)

Finalul



Sectiunea

Wednesday, September 19, 2007

Tuesday, September 18, 2007

"Floarea Soarelui" Paine Bulgara

"Floarea Soarelui" Paine Bulgara

ingredientele
500 gr faina
200 ml lapte
20 gr drojdie proaspata
1 lingura unt moale
1 lingura sare
1 lingura zahar
2 oua
15gr unt topit pentru uns
1lingura suc de lamaie

Intr-un bol punem toate ingredientele care sint la temperatura camerei si incepem sa framintam aluatul.


Se pune un plastic peste bol si se lasa la crescut o ora.



Dupa o ora impartim aluatul in 16 bile.


Se ia o bila si se intinde destul de subtire, apoi o ungem cu putin unt, peste ea se aseaza celelante 3 bile intinse si unse intre ele.
Apoi aceste 4 foi se vor rula.
Vom avea 4 rulouri a cite 4 foi de aluat, aceste rulouri vor fi taiate in 4 (triunghiuri)


Luam o forma de torta de diametru 26cm si asezam bucatile de triunghiuri cu varfu spre centru dar cu o distanta de un triunghi intre doua triunghiuri, dupa primul rind de triunghiuri asezat in tava se aseaza al doilea rind, lasati doar unul pe care il puneti in mijloc.


Apoi lasati sa creasca inca 20 minute, se unge cu ou si se presara seminte care va plac ( la mine a fost susan, nigella, susan negru)


Se da la cuptor 200C pentru 35 minute


Sectiunea.


Pofta Buna !


sursa : chez zapbook

Mincare din resturi

Nu imi place cind spunem mincare reciclata dar cam despre asta este vorba, eu am folosit ingredientele dupa ochii.

6 buc cartofi medi
1 zuchini
75 gr brie
2 piepti de pui fierti ( se poate pune si mai putin eu am avut doi piepti de pui hawaieni)
5 oua
sare, piper.

Am curatat si taiat feli cartofi, se taie zuchini feli, pieptul de pui, brinza brie, dupa ce sau fiert cartofi am luat o tava de yenaam uns-o cu ulei si am inceput sa asamblez.
Am pus cartofi pieptul de pui si restul am pus cite o felie ici-colo, am batut cele 5 oua si le-am turnat peste ingredientele din tava.



Am pus tava in cuptor la 210C pentru 20 minute.

Pofta buna !



Vreau sa ii multumesc Adrianei Nicoleta de pe culinar.ro pentru ca ideea vine de la reteta postata de ea " Tartiflette "

Sunday, September 16, 2007

Rulada cu pasta de migdale



Am decis ca este o zi buna pentru un desert simplu bun si rapid, dar foarte nesigura, nu sti-am exact ce pot face cu o foaie de blat de cacao, ideea mi-a venit brusc, sa va spun si voua.

1 foaie de blat de cacao asta am avut eu in congelator
1 fiola rom
50gr unt

250 pudra de migdale
125 gr zahar pudra
3-4 linguri apa de portocale

Am framitat bine blatul de cacao, am pus o fiola de rom si bucatele de unt, am inceput sa framint.
Cind am considerat ca se tine bine aceast aluat l-am intins cu mina intr-o tavita, tavita am acoperit-o cu folie de plastic.



Intr-un bol se amesteca pudra de migdale cu zaharul si cu apa de portocale apoi il framintam cu mina si dam forma de sul (cartabos)



Acesta il puneti peste blatul din tavita( indicat este sa scoateti blatul din tava cu tot cu folie si apoi sa incepeti sa rulati ca pe un salam de biscuiti.



Apoi il infasurati in folia de plastic si il dat la frigider pentru citeva ore.

Se poate tine in frigider pina a doua zi, apoi il scoateti si il taiati feli.

Torsade cu brinza

1 pachet de foietaj (500gr)
2 oua (eu am folosit doar unu)
200gr brinza/cascaval de care vreti voi
sare, piper, boia dulce (eu nu am pus) seminte de susan( eu am pus susan si seminte nigella) sau altele care va plac voua

Se intinte aluatul destul de subtire , jumatatea din partea de sus a aluatului se unge cu un ou batut, apoi asezam brinza, se vor taia fasi pe lungime ( atit de late cit doriti voi ) se aduce cealanta jumatate peste partea cu brinza, se va face o usoara presiune pe margini apoi aceste benzi le rulam.



Se da la cuptor pentru 10 minute la 210C (daca este nevoie de mai mult timp puteti sa le lasati mai mult)


Sunday, September 2, 2007

Jalousies cu pere (Jalousies aux Pommes)

500g faina (200gr T45+300g T65) eu am folosit din aceiasi faina
16g drojdie proaspata
50g zahar
1 pliculet zahar vanilat
2 oua medi
250 ml lapte
100g unt

garnitura de pere (desi reteta este cu mere, am sa dau cantitatea de mere)
120ml vin alb
suc de lamaie
50g zahar
1 pliculet zahar vanilat
1 baton de scortisoara
3 cuisoare
6 pere (4 mere)

Intr-o oala puneti vinul, sucul de la o lamaie, zaharul si condimetele adaugati perele taiate cubulete.
Lasati sa fiarba pina se va evapora lichidul.
Dupa racire adaugati stafide ( eu nu am mai pus)



Amestecati toate ingredientele de la aluat in afara de unt, cind a inceput sa se formeze aluatul puneti si bucatelele de unt, trebuie sa lasati sa se framinte bine la inceput aveti impresia ca este foarte moale dar cu cit il lasati pe Ken sa lucreze cu atit rezultatele vor aparea, lasati la crescut o ora.


Aluatul se pune pe masa de lucru, il framintati ca sa iasa aerul apoi intindeti o foaie de 0,5 cm grosime.
Decupati patrate de 8x8cm



Pe un patratel puneti o lingurita bun din compozitia cu pere.



Peste asezam un alt patratel de aluat, pe centrul acestui patratel se vor face 4-5 taieturi.



Ungem marginile patratelului unde este umplutura deasupra se pune patratelul cu taieturile.



Se vor aseza toate pe tava ( nu uitati hartia de copt) si mai lasati sa stea 45min-1h (eu am tinut 1h)


Preincalziti cuptorul la 210C, coacetile 15 minute.



Dupa ce sau racit se pot pudra ca zahar pudra amestecat cu jumatate pliculet de zahar vanilat sau si mai mult daca vreti.



Inca una pentru voi.



Sectiunea!

Tourbillons Chocolat

Ingrediente pentru aluatul de briose

225g faina T55 sau T65

225g faina T45

15g drojdie proaspata sau 1,5 drojdie uscata

1 lingurita sare

60g zahar

1 ou (temperatura camerei)

200g lapte (caldut)

75g unt

Ingredientele pentru pasta de ciocolata

45g albus de ou (aproapea 1 ou jumate)

30g faina T45

60gr zahar

120 ml lapte

28-30g cacao in pudra fara zahar

15g unt

Pregatim pasta de ciocolata, intr-un vas amestecam toate ingredientele in afara de unt, punem vasul pe bain-marie, amestecati din cind in cind dar faceti atentie sa nu se formeze cocoloase, cind crema sa ingrosat dam vasul deoparte ca sa se raceasca crema, in crema racita puneti untul, amestecati bine, ca sa va iasa o placa de ciocolata se face in felul urmator.



Intr-o tava umezita putin cu apa puneti foia de plastic peste ea cu ajutorul unei lingure punem aceasta crema (racita) se intinde frumos si cit de cit uniform se poate pune la frigider sau se poate tine citeva ore la congelator inainte de a o aseza pe aluat, va fi mult mai usor sa o desprindem de folia de plastic.



Intr-un bol punem toate ingredientele pentru aluatul de briose, in afara de unt, daca doriti puteti sa faceti maiaua separat.
Dupa ce aluatul a fost bine framintat (pina cind se desprinde usor de mina) il lasam sa creasca pentru 1 :30h-2h volumul aluatului trebuie sa se dubleze o data si jumate.



Intindem un dreptunghi de 40x 25cm pe mijloc asezam placa de ciocolata, atentie in partea deasupra si in partea de jos trebuie sa aveti 2cm liberi




Luam jumatatea de aluat din partea stinga si o punem peste " placa de ciocolata "


Apoi luam aluatul din partea dreapta si o punem peste aluat.



Aluatul din pozitia de drepti il intoarcem si il culcam, atunci cind veti intinde aluatul se va forma un dreptunghi.Il intindem din nou, un dreptunghi de 50x20cm.



Pliatil din nou, aducem extermitatile inspre mijloc dar lasam o distanta pe mijloc de 2 cm.


Apoi o pliem ca pe o carte



Ultima operatie o repetati de doua ori. Apoi il rulam ca pe o rulada si incepem sa taiem bucati de 2,5-3 cm le asezam in tava unde am pus o foaie de copt se lasa 5 cm spatiu intre ele.
Puneti tava in cuptor fara sa il aprindeti lasati doar lumina aprinsa pentru 45 minute.
Dupa 45 minute scoateti tava si preincalziti cuptorul la Th6 (180C) ungeti spiralele cu ou batut amestecat cu un pic de lapte.
Bagati tava in cuptor si lasati spiralele 15 minute in cuptor, trebuie sa fie rumenite (nu arse)



sursa: Le Petrin